nedjelja, listopada 12, 2014

Prva mjesečnica! Pms? Bolovi ? + još.

Hej :-)
Danas ću malo da se raspišem o temi za koju mislim da muči mnoge mlade djevojke današnjice.Prva mjesečnica ili mjesečnica općenito.
Znači prva mjesečnica označuje 'ulazak' u svijet žena.Nije ovo ništa strašno ili zabrinjujuće,ovo je normalna prirodna stvar.Često na svojem Ask.fm profilu(@savjetizasvakoga12) dobivam razna pitanja uz mjesečnicu.Vjerujem da se mnogo vas boji pitati majku ili majčinsku figuru u vašem životu.No danas uz internet se može dosta naučiti,kao i na prirodi/biologiji.

1.KOJI SU 'SIMPTOMI'?
Neki znakovi da ćete dobiti prvu mjesečnicu su potpuno netočni,ali neki većinom pokazuju istinu.Iako se još uvijek ne zna nešto točno,ali pretpostavlja se.Ukoliko primijetite bijelo-prozirnu tekućinu na gaćicama,to je vaginalni iscjedak.On se pojavljuje neko duže vrijeme prije prve menstruacije,ali kasnije kada menstruacije budu učestale,njegova pojava nije ništa neuobičajno.
2.ŠTO JE UOPĆE MJESEČNICA ?
Radi se o složenom procesu u kojem sudjeluje niz hormona. 
Hipofiza proizvodi FSH (folikulostimulirajući hormon) i tako započinje proces sazrijevanja jajne stanice (ovuma) u folikulu u jajnicima.
Jajnik zatim luči estrogen i tijelo počinje obnavljati sluznicu maternice koju je izbacilo tijekom zadnje mjesečnice. 
Vraćamo se na hipofizu koja sada počinje lučiti LH (luteinizirajući hormon) koji pomaže zreloj jajnoj stanici (ovumu) da izađe iz folikula i krene na putovanje niz jajnik. LH potiče prazni folikul na lučenje progesterona.
Progesteron izaziva bubrenje sluznice u maternici (uterusu) koja se tako priprema primiti oplođenu jajnu stanicu.
Ako jajna stanica ostane neoplođena, prestaje lučenje estrogena i progesterona, a sluznica maternice se raspada. I, evo, mjesečnica počinje.

Izvor:Libresse
                                                3.ŠTO JE TO PMS?
Pms ili predmestralni sindrom je pojam koji obuhvaća mnogo različitih emocionalnih i fizičkih promjena za vrijeme ovulacije u žena.U biti kao trudnoća.Razne promjene raspoloženja i slično.Samo nema bebe.Javlja se tjedan do nekoliko dana prije mjesečnice.Osjećat ćeš i nadutost,želju za plakanjem..sve je to normalno,ali nemoj se začuditi kada ti dođe da usred smijeha zaplačeš. 
4.OVULACIJA-ŠTO JE TO ?
Ovulacija je trenutak u kojem jedan od dvaju jajnika ispušta zrelu jajnu stanicu (ovum). To se ustvari događa sredinom menstrualnog ciklusa pa, ako imaš mjesečnicu svakih 28 dana, to znači da imaš ovulaciju oko četrnaest dana od početka mjesečnice.
Ovaj proces pokreću hormoni koje luči hipofiza.
Nakon izlaska iz jajnika, jajna stanica (ovum) putuje niz jajovod koji vodi u maternicu (uterus), a na tom putu može - ako ima spermija – nastupiti oplodnja. Ako nastupi oplodnja jajne stanice, ona će se usaditi u sluznicu maternice. Ako ne, tijelo će je izbaciti zajedno sa sluznicom maternice i to je mjesečnica. 
Ovulaciju možeš prepoznati po tome što se vaginalni iscjedak mijenja i postaje proziran i ljepljiv – kao sirovi bjelanjak. Neke žene osjete oštro probadanje koje traje minutu ili dvije ili pak blagu tupu bol u abdomenu ili leđima tijekom nekoliko sati za vrijeme ovulacije – a to zovemo Mittleschmerz (njemački "srednja bol"). Nema razloga za brigu, to je sasvim normalno.
Izvor:Libresse
                                                  5.BOLOVI ZBOG MJESEČNICE ?
Oko devet od deset žena ima bolove za vrijeme mjesečnice, koji nastupaju kada se mišići maternice (uterusa) grče i tako izbacuju sluznicu maternice, a to je ustvari mjesečnica. Bolovi su obično grčevi u donjem abdomenu, iako mogu uzrokovati i bol u leđima, čak i bol na gornjem dijelu bedara. 
Grčevi mogu trajati dva, tri dana, obično počinju malo prije mjesečnice – i tako upozoravaju da mjesečnica uskoro dolazi. Prvi dan je često najgori.
Tjelovježba može ublažiti bol, čak i šetnja može pomoći, ili pak vježbe istezanja. Tjelovježbom se stvaraju hormoni koje zovemo endorfini – prirodno sredstvo protiv bolova iz same prirode. 
Toplina pomaže opustiti mišiće i zato ti topla kupka, topli termofor ili pak boca tople vode na bolnom mjestu mogu goditi. Najkorisnije sredstvo protiv bolova za ovu vrstu boli su ibuprofeni koji se uvijek moraju uzimati nakon jela ili uz malo mlijeka zato da se zaštiti stjenka želuca.
Medicinski naziv za bolove za vrijeme mjesečnice je dismenoreja. Ako svakog mjeseca imaš stvarno jake bolove, obrati se svom liječniku opće prakse koji će ti možda prepisati jača sredstva protiv bolova ili predložiti pretrage da se vidi je li sve u redu.
Dobre su vijesti da bolovi za vrijeme mjesečnice često postaju manji s godinama ili nakon poroda – iako je to vjerojatno slaba utjeha ako si tinejdžerica koja se svakog mjeseca presavija od bolova.
iZVOR:Libresse
Znači cure,većina vas vjerojatno ne igra tjelesni kada imate mjesečnicu,ali trebale biste.Kretanjem bol nestaje,stvarno.Pokušajte raditi tjelesni,ali izbjegavajte neke jako teške vježbe ili vratolomije.Također ako navečer ili preko dana imate jake bolove pobrinite se da si omotate jajnike(donji dio trbuha) u nešto toplo.;deku ili slično.Pomaže.Ne morate odmah posezati za tabletama protiv boli! Iako najbolje da njih uzmete kada idete u školu.
                                                   6.Am,krvarenje.!Gdje su ulošci?!
Ukoliko ti je ovo prvi put,a nisi osjetila nikakve simptome,no ipak si dobila,kao zamjenu za uložak možeš iskoristiti WC papir ili maramice da upiju krv.Iako krvarenje prvi dan nije tako strašno ipak ga ima.Također možeš si pomoći i nošenjem rezervnih gaća u torbi.Možeš čak ponijeti i mini nesseser i u njega staviti gaće i uložak,za svaki slučaj.Ako ništa uložak možda baš posluži nekoj tvojoj prijateljici.!
                                                 7.ULOŽAK ili TAMPON?
Ja osobno preporučujem uloške jer jednostavno su bolji.Da,osjećaj da curi nešto iz tebe je odvratan,ali tamponi su više dizajnirani za odraslije žene.Pogotovo ako ti je ovo prvi put,ulošci su tvoja stvar! Postoji mnogo marki uložaka,stranih i naših.Tipa Libresse,Naturella...Meni je svejedno.No birajte Naturellu,ona ima posebno jak miris kamilice,tako da se ne osjeti miris mjesečnice.Barem dok ste u školi.
Ako imate jaku mjesečnicu i obični ulošci vam nisu dobri kupite noćne.Zato što se zovu noćni ne znači da su samo za po noći.Puno su bolji od klasičnih.Duži su i teško ćete procuriti.
Uložak je posebno oblikovan tako da lako upija krv, ali sprečava curenje upijene krvi. Gornji sloj uloška ima meku površinu zato da bude ugodan na koži. Unutar uloška je jezgra od celuloze i drugih materijala. Upija krv i zadržava je unutar uloška. Na donjoj strani uloška nalazi se plastični sloj koji sprečava curenje krvi tim putem. Ispod uloška su ljepljive trakice koje osiguravaju dodatnu zaštitu. Neki ulošci imaju krilca sa strane koja sprečavaju curenje krvi na rubove gaćice i drže uložak na mjestu.
Kad stavljaš uložak, najprije skini zaštitni papir na stražnjoj strani. Stavi uložak u sredinu gaćica (ljepljiva strana prema dolje, inače neće biti nimalo ugodno!). Ako ne uspiješ staviti uložak ravno, pažljivo ga odvoji od gaćica i zatim ga pravilno postavi – inače bi krv mogla curiti izvan uloška. Mijenjaj uložak svaka tri do četiri sata, osim noću, kada možeš nositi isti noćni uložak cijelu noć. Ako imaš obilnu mjesečnicu, uloške možeš mijenjati i češće – jednostavno postupi onako kako ti odgovara. 
Izvor:Libresse
Ako vam procuri krv na gaćice,ne morate ih bacati kao što sam čula da rade.Dovoljno je da ga stavite u lavor pun hladne vode preko noći.Zatim jednostavno stavite u pranje.Kao nove!
Eto!
To je to od mene za danas i o ovoj temi.
Ako nešto ne razumijete samo mi napišite na ask(@savjetizasvakoga12) ili ostavite komentar. 
Do slijedećeg posta...2 komentara:

Boucing Smiley Star